Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fyra år och sju månader senare – tack för allt

Den här blir den sista texten jag skriver för Nyheter24. Det har varit en fyra år och sju månader lång och underbar resa. En resa jag är stolt över och som jag rekommenderar andra att göra. Nyheter24 sätter en på prov. Som yrkesperson och som människa. Det är ibland helt omöjliga krav som ställs på Nyheter24:s redaktion. Ibland har det känts omöjligt och uppgivet. Men gång på gång lyckas Nyheter24 komma ut på andra sidan tunneln starkare än tidigare, om än helt blåslagen. För så är det i den här ogästvänliga och avvisande branschen. Konkurrensen är stenhård och konkurrenterna allt annat än välkomnande. Hösten 2008 skrevs det en hel del om Nyheter24 i branschpressen. Det var få som var positiva. Många gav oss knappt ett år. Andra skrattade åt sajtens egendomliga profil. ”Unga läser inte nyheter” hette det då. Den som gick ut allra hårdast (och hade mest fel) var medieanalytikern Olle Lidbom.

”Enkel huvudräkning: Nyheter 24 lär misslyckas. De 20 anställda är dyra och det krävs besökarantal som tagit de stora tidningarna över tio år att skaffa. Lägg till detta en annonsmarknad på kraschkurs och en finansmarknad som knappast skriker efter att få investera i Nyheter 24:s utlovade nyemission i vår.
Nyheter 24 är som en bisarr karikatyr av publicistik med enbart Excelarket som ryggrad. Alla faktorer pekar mot att den blir kortlivad. Tack och lov.” (Expressen Kultur)

Att gå tillbaka i dag och läsa alla recensioner gör mig extra stolt. Så många som i slutändan inte hade en aning om hur den digitala framtiden skulle se ut. Vi stod på oss. Tillsammans med läsarna lyckades vi skapa en plats för Nyheter24. Vi red ut den värsta stormen och i början av oktober 2010 belönades vi med det finaste mediepriset i Sverige – Tidningsutgivarnas Årets Dagstidning Digitala Medier. Och som vanligt fattade konkurrenterna ingenting. Nyheter24? Really? 

Men sen hände något. Många fick motvilligt upp ögonen för Nyheter24, hur vi jobbade på vår renodlade onlineredaktion, vår tonalitet, ämnen vi fokuserade på och faktum att Nyheter24 under 2010 var lönsamt. Nu blev det fart på branschen. Alla skulle satsa ”digitalt” och jag ser gärna Nyheter24:s framgångar som katalysatorn för den utvecklingen.

I april 2011 tog jag över som chefredaktör efter Aaron Israelson som i dag driver Faktum i Göteborg. Min första stora publicering berörde den ökända Elit-listan med välkände nät- och smygmobbaren Alexander Bard i centrum. Bard, då medlem i TV4:s Idol-jury, uppmanade i ett mejl till medlemmar på Elit-listan att ”slå hårt och fegt” mot TV4-kollegan Jenny Strömstedt för att denne skrivit en drogkritisk krönika. Bard bad också medlemmarna, där många är journalister, att gräva fram skvaller om Strömstedts sexliv.
Bard anklagade sen Nyheter24 för illegal avlyssning och dataintrång och menade att alla mejl på Elit-listan är ”konstverk” och upphovsrättsskyddade. Han slog vilt gång på gång och missade varje gång.

De två åren som chefredaktör har varit fantastiska. Vi har gått från en tidning som byggdes på rewrites till något mycket bättre och genuinare. Nyheter24 har i dag en själ och en mening. Vi var först med att aktivt bevaka och varna för den främlingsfientliga retoriken som bereder ut sig på nätet. Det är en våg av hat och förakt som SD ridit på hela vägen in till riksdagen. Vi granskar Sverigedemokraterna på riks- och kommunnivå. Och ja, vi skriver fortfarande ofta om galna, roliga historier från runt om i världen, men allt kan inte handla om krig, brott och politik. Våra unga läsare vill ha, behöver och förtjänar en paus från de tunga nyheterna då och då.
Det jag är mest glad och stolt över är hur vi under de här två åren lyckats förändra Nyheter24:s varumärke. Tidigare var det väldigt lätt att hacka på Nyheter24 och få stöd i sociala medier. I dag funkar det inte riktigt så. Läsarna (och kritikerna) har förstått att Nyheter24 har en publicistisk själ. Vi kanske inte alltid gör allt rätt, men när vi gör nåt fel så har vi ändå haft goda intentioner. Omvandlingen syns i besöksiffrorna där vi slagit rekord gång på gång och antalet delningar i sociala medier. Förr ville våra läsare inte stå för att de läste Nyheter24. I dag delas våra nyheter, bilder, krönikor och blogginlägg mer än någonsin tidigare. Tillit tar tid att bygga, men läsarna ser oss nu som en tillräckligt pålitlig källa. Det är en stor framgång för en ung tidning som Nyheter24 faktiskt är. 

Jag kan i dag lämna en tidning som är bättre, smartare och större än den jag tog över. Det känns oerhört skönt. Henrik Eriksson, som under de två senaste åren gått från praktikant, reporter, nyhetschef till redaktionschef tar över som chefredaktör. Och det är exakt så vi på Nyheter24 vill ha det. Vi vill ge unga chansen. Vi kastar ut praktikanter på djupt vatten och de allra flesta fixar det och växer som journalister. Henrik är en av dem. Han är inte färdig som publicist och chefredaktör, men det var inte jag heller och det kommer jag aldrig bli. Det finns alltid nya saker att lära sig. Nu ska jag göra det på gigantiska Aftonbladet, med all den historia och erfarenhet de besitter. Det kan verka lite skrämmande, men efter fyra år och sju månader på Nyheter24 så vet jag i alla fall en sak: Allt är möjligt så länge man tror på sig själv.

Sist men inte minst. Tack för den här tiden Patrik Sandberg och Douglas Roos. Det finns inga människor som inspirerar mer, på helt olika sätt, än Nyheter24:s grundare.
Och tack min lilla, fina, drivna, unga och underbara redaktion. Ni är så mycket bättre än ni förstår.

/Ehsan

Känns tryggt att lämna över till Henrik.

 

En fantastisk utveckling för Nyheter24.se

Det var många som höjde på ögonbrynen när Nyheter24.se lanserades i september 2008. Kritiken var stenhård. Vi var den ovälkomna gästen till festen som redan var över. Branschen var krisdrabbad. Hur skulle Nyheter24 kunna slå sig in på en marknad som redan hade för många aktörer? Hur skulle vi kunna hitta intäkter när ingen annan gjorde det? De flesta dömde ut tidningens framtid. Kritikerna gav oss högst två år innan konkursen skulle tvinga oss att lägga ner. Kritikerna hade fel.

Fyra år och fem månader står Nyheter24.se kvar – starkare än någonsin tidigare. Tillsammans med läsarna har vi skapat något helt unikt : en nationell onlinetidning för unga. Under veckan som gått har vi också slagit tre rekord: 

- Fler läsare än någonsin tidigare. Vi nådde hela 808 855 unika besökare enligt mätverktyget Nielsen (KiaIndex). Siffrorna blir officiella på onsdag och gör oss större än Dagens Industri och mycket större än GöteborgsPosten och Sydsvenskan. Det tidigare rekordet krossade med nästan 200 000 unika läsare tack vare flera nyheter som blev extremt virala under veckan. Och det är exakt där vi vill vara bäst: virala och sociala nyheter. Det är så våra läsare vill ha sina nyheter och så de kommunicerar med omvärlden.

Fler besök än någonsin tidigare. 1,47 miljoner besök under veckan. Den här siffran kommer bara bli högre ju bättre vi blir på att locka tillbaka läsare som hittar till Nyheter24.se. De flesta av våra konkurrenter har haft en lång tid på sig att bygga en relation till läsarna. Läsarnas lojalitet mot Nyheter24.se börjar äntligen visa sig. Och vi uppskattar det oerhört mycket.

Besöksrekord under ett och samma dygn. I tisdags nådde vi hela 282 612 unika besökare. Det är nästan lika många läsare som Nyheter24.se hade under en hel vecka i februari 2011. Utvecklingen har varit minst sagt sensationell.

Mycket har hänt under de senaste två åren. Jag tog över som chefredaktör i april 2011. Målet var att göra Nyheter24 till en agendasättande, nationell nyhetssajt för unga där egna nyheter alltid prioriteras framför rewrites. Egna bevakningsområden, egen prioritering. Vi slutade att titta på konkurrenterna. När alla andra sprang mot en nyhetshändelse valde vi något helt annat. Det gällde att hålla fokus. En fråga ställdes i samband med alla beslut: Är det här Nyheter24? Med en nästan helt ny och ung redaktion satte vi fart och skapade oss ett existensberättigande i en av Sveriges tuffaste branscher. 

I dag kan vi äntligen skörda frukterna. Fler läsare. Fler egna nyheter. Vi är allt oftare rewritade av andra medier. Det har inte varit lätt. Långtifrån. Men den här redaktionen, bestående av runt 15 personer, är extremt drivna och talangfulla och räds inte för att sticka ut hakan. Det krävs något extra för att jobba på Nyheter24 – och de har det. De flesta började som praktikanter här och har utvecklats i rasande takt. Av originalgänget från 2008 finns endast två personer kvar. Jag och en av Sveriges mest öppna skribenter, Quetzala Blanco. Tillsammans har vi varit med och skapat en av Sveriges största tidningar alla kategorier, utan stöd från ett stort mediehus i ryggen. Hur många som ännu lever kan säga det?  Efter de fyra stora, Aftonbladet, Expressen, DN och SVD, kommer numera Nyheter24.se. Hur många såg den utvecklingen i september 2008? Eller 2009 då Nyheter24 gick med stora förluster? Inte många. De gamla kritikerna är väldigt tysta numera. 

Men jag är långt ifrån nöjd. Nyheter24 är här för att stanna – och bli ännu större. Samtidigt blir vår målgrupp allt större. Nu har vi nya rekord att slå och nya läsare att nå. Engagemanget finns där och det är bara en fråga om tid innan vi når en miljon unika läsare. Och i år vill vi även ta tillbaka priset som Årets Dagstidning Digitala Medier. Vi vann priset 2010 och har sen dess nominerats till Årets nyhetssajt av IDG två år på raken – men slutat på delad andraplats. 2013 kommer att bli Nyheter24:s år.

Numera tillhör vi dessutom en ”grupp” – Nyheter24gruppen. Där ingår bland andra våra systersajter som Fragbite (Sveriges största spelsajt) och blogg.se (Sveriges största bloggportal). Det som alla sajterna har gemensamt är målgruppen – 15-44-åringarna. Vi har numera räckvidden som gör att vi på allvar kan konkurrera om annonspengarna. Onlineannonseringen växer hela tiden och kommer i framtiden dra ifrån. Vi har redan hoppat på det tåget och med nya intäkter kommer vi kunna investera för att rusta Nyheter24.se och nå nya framgångar.

Med det sagt: Tack alla läsare för ert stöd. Vi uppskattar er väldigt, väldigt, väldigt mycket. 

 

Nu ska jag iväg och köpa tårta till min fantastiska redaktion.

/Ehsan Fadakar

Nyheter24 fyller fyra år – Grattis!

Den 30 september för fyra år sedan, 2008, gick Nyheter24 live på nätet. Och det har varit fyra makalösa år. Med små resurser har en grupp drivna kollegor gjort Nyheter24 till de ungas självklara val av nättidning.

Nyheter24.se har på fyra år gått från noll till närmare 500 000 läsare varje vecka. Många skulle kalla det för en mäktig bedrift i en bransch som har en pessimistisk syn på framtiden. Det har aldrig varit lätt. Men vi har haft en ödmjukare inställning till läsarna än konkurrenterna. Utan den inställningen hade Nyheter24 aldrig överlevt.

Om konkurrenterna har 150 eller 300 fler journalister och om vissa av dem till och med får 65 miljoner kronor från staten varje år, inte kan man väl då ha någon som helst chans att ta marknadsandelar? Jo, det kan man. Nyheter24:s redaktion är ett bevis på detta.

Nyheter24 har en social redaktion som alltid diskuterar med läsarna i kommentarsfälten, på facebook och twitter. Vi bjuder in läsarna till redaktionen via Instagram och varje skribent på Nyheter24 har sin egen undersida där läsarna kan lära känna skribenten. Vi tror på personlig journalistik och en platt redaktion där alla får vara med och tycka till. Det är framtiden för nyhetssajter och vi har redan tagit det steget.

Med knappa resurser har denna grymma redaktion på kort tid lyckats etablera Nyheter24 som en naturlig del i många svenskars dagliga nyhetsflöde. ”Att trolla med knäna” och att alltid hitta ”Another Side of the Story” är deviser vi dagligen jobbar med. Vi vet att vi aldrig kan slå våra konkurrenter med mankraft eller välfyllda pengapåsar. Däremot kan vi ofta slå dem genom att vara smartare, snabbare och framförallt genom att kunna den digitala världen oerhört mycket bättre.
Som i fallet med ettåriga Tyra från Kungsholmen och hennes försvunna nalle. Nej, vi vet: detta är inte den viktigaste nyheten på jordklotet men den hade många läsare. Väldigt många läsare. Kanske till och med oroväckande många läsare. Efterlysningen av Tyras nalle som senare blev en artikel, hittade vi på Facebook. Inom en dag hade nyheten om Tyras nalle blivit viral. Världens största nyhetssajt Daily Mail rewritade Nyheter24. Stora amerikanska nyhetssajter som Huffington Post, NBC och NY Post skrev om den försvunna nallen och creddade Nyheter24. Plötsligt letade hela världen efter ettåriga Tyras nalle – tack vare Nyheter24.

Inom lite mer angelägna områden så märks vårt digitala fokus även extra tydligt i bevakningen av Sverigedemokraternas nätstrategi, där Nyheter24 varit ledande. Nyheter24 tar tydligt ställning mot främlingsfientlighet. Det är vår uppgift och vi kommer att försöka ta den på allvar. Det finns i det här fallet inte två sidor av ett mynt.

Den 20:e juli i år lanserade vi dessutom ett nytt publiceringsverktyg och ny sajt. Med det lade vi även grunden för de kommande fyra åren. Låt oss hoppas att de blir lika framgångsrika.

För att avsluta. Grattis på födelsedagen, Nyheter24. Och tack alla läsare för att ni läser oss.

Hej och välkomna till Nya Nyheter24.se

Du har kanske märkt att Nyheter24.se ser ganska annorlunda ut jämfört med senast du hälsade på oss. Låt mig berätta vad som har förändrats – och blivit bättre.

I dag har vi lanserat Nyheter24:s nya sajt. Det blir den tredje versionen av Nyheter24 sen starten i augusti 2008. Till skillnad från tidigare har vi utvecklat publiceringsverktyget och sajtdesignen själva. Varför undrar många. Ganska enkelt. Nyheter24 vill ligga i framkant – och då behöver vi ett publiceringsverktyg som klarar av att vara lika flexibelt och snabbt som Nyheter24:s redaktion.
Webbjournalistik förändras i snabbare takt än någonsin. Vi vill hänga med och påverka den utvecklingen. Och med det nya verktyget är jag helt övertygad om att Nyheter24 kommer även i framtiden vara ledande inom svensk webbjournalistik.
Det är inte bara bakom kulisserna som förändringarna har skett. Även sajten, som ni läsare ser den, har fått en ny form och design. Nyheter24.se har blivit mer stilrent samtidigt som vi utvecklat nya sätt att visa artiklar för er läsare. Det bästa av allt sparar vi till sist. Nya Nyheter24.se är väldigt, väldigt snabb.
Under de kommande veckorna kommer vi att jobba tillsammans med er för att bygga Nyheter24.se ännu snyggare, smartare och snabbare. Och vi ber er ha tålamod med nya Nyheter24.se under de närmaste dagarna. Vi lovar att göra vårt bästa för att nylanseringen ska genomföras så snabbt och smärtfritt som möjligt.
Tack för att ni läser Nyheter24 och tipsa oss gärna hur vi kan bli ännu bättre.
Och stort tack till Nyheter24:s fantastiska IT-avdelning som gjort detta möjligt. Ni är hjältar!
/Ehsan Fadakar
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Sorry SD, Nyheter24 granskar – fjäskandet får andra sköta

Som vanligt är Nyheter24 först med att berätta om händelser som Sverigedemokraterna helst hade velat hålla tyst om.
Senast avslöjade vi SDU:s KKK-liknande fackelbränning som kritiserades av de egna.

– Nej, fy fan säger jag bara. Vill absolut inte förknippas med detta, kommenterar Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell bilden.

Någon vecka tidigare skrev vi om hur partiledaren Jimmie Åkesson i hemlighet begav sig till Kiev för att följa Sveriges match mot England. Väl på plats försökte Åkesson maskera sig för att undvika att bli igenkänd.
Fredrik Reinfeldt, och många andra europeiska ledare, valde samtidigt att bojkotta Ukraina på grund av landets inskränkningar av bland annat yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Bryr sig Åkesson inte om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter?

För tre veckor sen avslöjade vi att SD genom att skapa en ungdomsförening som bara existerade på pappret lyckades årligen lura Helsingborgs stad på hundratusentals kronor i bidrag. Utbetalningarna stoppades efter Nyheter24:s artikel.

I dag var vi först med Majblommans bojkott av SD under Almedalsveckan som drar igång med SD:s dag på söndag. Mer om det längre ner.

Listan kan göras lång. Väldigt lång. I över två år har vi punktmarkerat Sveriges yngsta riksdagsparti.
Nyhetsmässigt har det varit tacksamt. Många sverigedemokrater har gjort det till en vana att ”göra bort sig” och säga dumheter som gett Åkesson en och en annan huvudvärk.
Och under de två kommande åren kommer  vi fortsätta att bevaka SD. Vi granskar SD som jag anser alla ska granska ett riksdagsparti, rakt på och på djupet. Problemet är att det bara har varit Nyheter24 som konsekvent skrivit om SD. Det har lett till att SD:s partiledning mer än en gång blivit förbannade på Nyheter24 – utan legitim kritik.
Detta har att göra med två saker.
1. SD är inte vana vid att granskas. Och partiets sämre slipade representanter reagerar som till exempel Patrik Ohlsson, kommunfullmäktigeledamot och ordförande för Sverigedemokraterna i Ängelholm, gjorde. Han skriver på twitter att vår granskning av Sverigedemokraterna är att jämställa med Hitlers förföljelse av judarna. Det här var något som Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén kommenterade och analyserade på bloggen.

”Det stora bekymret där är förstås inte det vansinniga i att jämställa vår rätt normala journalistiska bevakning med den besatthet och det hat nazisterna bar på. Det riktigt vidriga är ju att han anser att Sverigedemokraternas folkvalda utsätts för en förföljelse i klass med den som judarna i Tyskland utsattes för.

Det är som ett skämt. En folkvald politiker gör den jämförelsen. På riktigt. Och han gör det för att vi granskar hans parti. Är detta en uppfattning som delas av partitoppen? Är medias granskning en ondskefull förföljelse i stil med hur det gick till under andra världskriget?”

2. SD skyller hellre den dåliga publicitet de får på Nyheter24 i stället för att skicka ut rasister, galningar och amatörer från partiet.
SD är i dag två olika partier. Den som vi ser i teverutan är Jimmie Åkessons proffsiga parti. Den där dumma uttalanden inte förekommer, där varje uttalande är genomtänkt. Där argumenten är indoktrinerade.
Sen finns det andra partiet. Kent Ekeroths parti. Där rasismen är vardag. Där man stöttar, öppet hjälper och hyllar rasistiska och vidriga sajter som Politisk Inkorrekt och Avpixlat. Kent Ekeroths parti är vad många väljare förväntar sig av SD. Att Åkesson under lång tid pratade om annat än ”invandrarna” var inte alltför uppskattat bland väljarna. Något Åkesson nu insett. Hans comeback som en ”riktig” Sverigedemokrat skedde under årets första partiledardebatt i SVT där i stort sett alla argument började med ”invandrarproblemet”. Och så kommer det att fortsätta.

Och Nyheter24 kommer att fortsätta bevaka SD. Vi väljer inte bort nyheter och utspel som kan vara positiva för Sverigedemokraterna. Till exempel skrev vi om att Majblomman bojkottar SD. Något som ”uppskattades” av vissa sverigedemokrater som ansåg att SD ”vadar i medial skit”. Och Kinnunen, Majblomman ändrade sig efter Nyheter24:s artikel.

Problemet för SD är snarare att de sällan levererar nyheter eller utspel som kan gynna partiet bland väljarna. Då återstår nyheter om att Sven-Erik Karlsson, suppleant i Sverigedemokraternas lokalavdelning i småländska Högsby, vill ge terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik politisk asyl i Sverige.

Och för att avsluta det här inlägget så vill jag skicka ett personligt meddelande till SD-topparna Martin Kinnunen och Erik Almqvist. Nyheter24 är oberoende. Och vi fjäskar inte. Lika bra vänja sig.

SD:s 600 dagar i riksdagen – och Nyheter24 granskning

På söndagen var det 600 dagar sedan Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen. Under veckan som gått har Nyheter24 summerat deras tid i Sveriges högst beslutande politiska organ men också blicka framåt. Här är alla artiklar i den uppmärksammade serien.

Del 1: 600 dagar i riksdagen – Så styr de SD i dag

Del 2: Så har SD utnyttjat – och inte utnyttjat – vågmästarrollen

Del 3: SD:s 600 dagar – från ”rövskalle” till skandalfest

Del 4: Sverigedemokraternas valmanifest – så gick det sen

Del 5: SD vill locka kvinnor – skjuter sig själva i foten

Del 6: Därför ökar Sverigedemokraterna i nästa val

Och

Krönika: Nyhetschef Eric Rosén om SD:s framtid och de andra partiernas misslyckade taktik.

Ett år som chefredaktör

27:e april 2011. Då gjorde jag min första dag som chefredaktör för Nyheter24.

I dag, exakt ett år senare, vill jag ännu en gång hylla Nyheter24:s redaktion. Det är verkligen ett makalöst gäng som varje dag lyckas konkurrera med Sveriges etablerade tidningar  - trots att de oftast är tio gånger fler.

När Nyheter24 lanserades 2008 var det många som dömde ut tidningen. Men fyra år senare står vi på egna ben, starkare än någonsin tidigare. Under det senaste året har Nyheter24.se blivit allt tydligare mot läsarna, webbinvånarna som vi vill nå och som vi själva är en del av. Vi har lyssnat, diskuterat och skapat webbjournalistik tillsammans.
Målet var att göra Nyheter24 till en digital tidning som berör, och det tror jag att vi lyckats med. Redaktionen har sänkt publiceringstakten och därmed höjt kvaliteten. Nyheter24 har allt oftare vågat sticka ut och därmed utvecklat hur man gör journalistik på nätet. Mycket av det som Nyheter24 var först med redan 2008 och 2009 ser vi på andra, större nyhetssajter 2012. Det är ett facit på att vi har varit före vår tid.

Om mindre än en månad ska vi dessutom lansera nya Nyheter24.se. Jag kan redan nu lova att den nya sajten kommer att vara bland Sveriges allra smartaste. I två års tid har redaktionen kämpat med ett publiceringsverktyg som inte klarar av de krav som ställs när webben utvecklas i den takt vi sett senaste tiden. Därför har Nyheter24:s teknikavdelning i över ett års tid jobbat med att bygga både ett skräddarsytt publiceringsverktyg och en ny, tydligare design.
När vi kombinerar de två vid lanseringen kommer Nyheter24 återigen bli Sveriges modernaste nyhetssajt.

Nu ska jag köpa bullar till redaktionen, som traditionen på Nyheter24 bjuder. En tradition som grundarna Patrik Sandberg och Douglas Roos hållit fast vid, oavsett vad Nyheter24gruppen firar.

Från vänster: Nyhetschef Eric Rosén, Nöjeschef Mimmi Lexander, Sportchef Johan Andersson och yours truly.

Fler läsare än någonsin på Nyheter24.se

Sveriges modernaste nyhetssajt – Nyheter24.se – har växt stadigt sedan lanseringen i september 2008. Vi vann Tidningsutgivarnas Årets Dagstidning Digitala Medier 2010 och nominerades till Årets nyhetsajt 2011 av IDG:s Topp100. Och nu är vi större än någonsin. Med 605 594 unika besökare föregående vecka slog Nyheter24.se nytt rekord. Siffrorna är officiella på KIA-index. På ett år har Nyheter24.se ökat sin läsarkrets med hela 68 procent!

- Det är självklart helt fantastiskt, säger jag här.

Invandrare, medier och hyckleri

Det händer ibland att bloggen glöms bort. Ofta har det att göra med tidsbrist. Förra veckan skrev jag en text som kanske kan klassas som en debattartikel här på Nyheter24. Den berörde ämnen Personer med invandrarbakgrund i svenska medier. Eller snarare bristen av personer med den typen av erfarenheter. Jag tyckte att det var ren hyckleri att de stora tidningarna, som till exempel Aftonbladet, förespråkar mångfald med ”Vi gillar olika”-kampanjer, men knappt ha en enda person som har invandrarbakgrund på tidningens opinionssidor.

Artikeln var första delen i vår stora artikelserie om det nya Sverige där invandrare på många håll och platser ses som en utgift, ett problem. Vi diskuterade att Sverigedemokraternas tidigare kontroversiella retorik normaliserats när de på ett eller annat sätt getts stöd i bland de stora tidningarnas ledar- och opinionssidor. Vi hann även med att besöka en tidigare inte särskild välkommen flyktingsförläggning som numera har en självklar plats i Vänge när invånarna gav de föräldralösa barnen en chans.

Artikelserien fick stort genomslag och diskuterades bland annat i de fyra branschtidningarna Journalisten, Dagens Media, Resume och Medievärlden. Även Sveriges Radio gjorde ett inslag och själv fick jag diskutera min debattartikel med Aschberg i Radio1.

Ta en titt nedan om ni råkat missa artikelserien.

Ehsan Fadakar om bristen på invandrare bland landets opinionsidor

Mediecheferna bemöter Nyheter24:s texter om invandrarrepresentationen på ledarsidan.

Eric Rosén om normaliseringen av SD

Matilda Andersson besöker hemstaden Vänge och flyktingsförläggningen som blivit en del av samhället.

Alex Bengtsson om Sarajevo – stad där många plötsligt blev flyktingar.

Soran Ismail om att vara ”invandrarkomikern” och vad det innebär när svenskar med invandrarbakgrund inte har någon att identifiera sig med.

Zeke Tastas om hur reklambranschen fortsätter rekrytera från sin egen klass, och hur folk försöker ”försvenska” honom för att han ska slippa vara invandrare.

Migrationsverket som duckar FN:s kritik mot kontroversiella utvisningar

Hur ser lösningen ut på migrationskaoset och alla utvisningar till länder där människor riskerar att dödas vid ankomst.

Bodde i Sverige i tre år och utvisades sedan till Irak. Kort därefter fick han halsen avskuren – trots alla varningar om att hans liv var i fara vid utvisning

”Utvisningsministern” Tobias Billström

Topp100 och treårsdagen

I mitt förra inlägg berättade jag Nyheter24 nominerats till årets nyhetssajt i Internetworlds Topp100-gala. Vi var bland fem nominerade, DN, SVD, Aftonbladet och Sydsvenskan. Det var till slut DN som tog hem segern i tisdags. Kul för DN som satsat rejält på sin nya sajt och som inte är helt olik Nyheter24:s nuvarande som lanserades 2009. Nästa år kommer vi nylansera Nyheter24.se – något jag, redaktionen och i stort sett alla som  jobbar på och med Nyheter24 ser fram emot.

Som tröstpris fick jag gå upp på den lilla scenen för att prata om varför och hur Nyheter24 lyckats – trots att sajten sågades inledningsvis. Vad jag sa? det hittar du här.

När Nyheter24 drog i gång 2008 var vi runt 22 anställda i företaget. 18 av dessa jobbade på redaktionen. I dag är vi betydligt fler.

Tidigt köpte vi ungdomscommunitien Hamsterpaj, som går starkt med över 100 000 unika besökare varje vecka. Lojalitet där är obeskrivlig. Vi drog igång Allsvenskan24 och Hockey24 under 2009 och i början av 2010 förvärvade vi Modette.se som fick bli Nyheter24:s modesektion. Ett förvärv som varit fantastiskt från första början. Inte långt senare förvärvade vi även Frabite.se, en av Sveriges största sajter för onlinespel. Ett förvärv som gjorde att Nyheter24 blev Nyheter24gruppen.

I somras hände något ännu större. Nyheter24gruppen växte sig än större i och med förvärvet av Wyatt Media Group med sajter som Blogg.se, Tyda.se, Dayviews.com (tidigare Bilddagboken), Bloglovin, m.m. Det gjorde att Nyheter24gruppen snabbt blev en av Sveriges största digitala mediahus och Sveriges största i målgruppen 15-39. När Nyheter24 fyllde tre år den 30:e september 2011 så firade vi med att försöka få in så många som möjligt på en och samma bild. Och hela anledningen jag skrev det här inlägget var för att jag ville publicera bilderna från treårsdagen, då jag glömde att göra det då….

Om ni undrar varför vi gör segertecknet, läs föregående inlägg. Klicka för större bild!

Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!