I kväll är det äntligen dags för Internetworld:s Topp100-gala där de varje år utser Sveriges bästa sajter. Nyheter24 är nominerade i kategorin Nyheter - tillsammans med Aftonbladet, DN, SVD och Sydsvenskan. Att Nyheter24 återigen matchas mot dessa fyra giganter känns fortfarande smickrande, men börjar också bli en underbar vana. Låt mig skryta lite.

Redan i fjol vann Nyheter24 Tidningsutgivarnas och Medievärldens pris i klassen Årets dagstidning i digitala medier. Den eniga juryns motivering var då:

– Snabb, sensationell och extremt samtida. Tidningsbranschen får titta och lära – så här gör man nyhetswebb för webbinvånare 2010.

Efteråt fick juryn försvara sitt beslut, det var ju en chock för många att det var Nyheter24 som vann när Aftonbladet och Sydsvenskan var bland de nominerade. Sydsvenskans utvecklingschef Anders Olofsson twittrade ut :

”Juryn valde Nyheter24. Också där mod och jävlaranamma. Stort grattis! Nu åker vi hem och skruvar. Mark my words.”

En månad senare utsågs vi till Sveriges 38:e bästa sajt enligt Internetworld på deras Topp100-gala 2010. Det var en rejäl klättring från 2009 då vi blev 69:a. Då som nu är vi bland de fem högst placerade tidningarna, återigen i sällskap av Aftonbladet, DN, SVD och Sydsvenskan.

Att Nyheter24 ännu en gång har möjligheten att vinna priser visar att vi är inne på rätt spår. Trots enorma skillnader i resurser, historia och läsarlojalitet har vi lyckats mäta oss med gammelmedia och växt oerhört mycket senaste året. Vi creddas nästan dagligen av andra tidningar. Nyheter24.se lyckades veckan till ära nå rekordmånga läsare, hela 562 765 unika läsare under föregående vecka och majoriteten av läsarna återvänder flera gånger veckan. I fjol gick vi dessutom plus – när andra mer etablerade medier skär ner. Detta har vi dessutom uppnått trots gammelmedias negativa inställning till en ny aktör, till en tidning som inte vill vara som alla andra. Nysatsningar i en bransch som domineras av Bonnier, Schibstedt och Stampen tas inte emot med kärlek. Något som får mig att tänka på en annan nykomling som vill testa något nytt – Ajour.

När journalisten Emanuel Karlsten började flagga för sitt nya projekt var det många som höjde på ögonbrynen. Efter månader av hype så lanserades Ajour.se – en nyhetsblogg med stor fokus på nyheter ur skribentens perspektiv (eller, det är så jag uppfattat det). Karlsten och resten av Ajour-gänget har sen sin rivstart fått motta löjligt mycket kritik från alla håll och kanter.

Jag bör erkänna att jag själv var ganska negativt inställd, jag såg inte vad som var nytt med Ajour. Karlsten kallade det för ett ”nytt förhållande till nyheter” och ville ”utmana sättet vi gör journalistik” – men jag lyckades inte se vad han menade.

Sen slog det mig. Kanske hade jag själv blivit en del av gammelmedia, eller i alla fall tänkte som dem. Jag dömde ut Ajour som andra dömde ut Nyheter24. Ett direkt värdelöst sätt att tänka inser jag nu.

Nu ser jag Ajour på lite annorlunda sätt. De kanske inte ännu inte vet vad de är, eller vill vara, men de försöker göra något annorlunda. De är relativt få skribenter, men vill ändå lyfta ämnen som andra medier negligerat. Bland andra kan man läsa texter från Jack Werner, en av Sveriges mest intressanta internetskribenter, Karlsten själv är en riktig social media-nörd och Damon Rasti slår till med ett avslöjande som skulle platsa i vilken annan tidning som helst. Sen har vi förstås Sofia ”Mymlan” Mirjamsdotter som allt som oftast ligger ett steg före alla andra, som den gången hon satt i juryn som utsåg nykomlingen Nyheter24 till Årets Dagstidning – Digitala Medier.

Med det sagt, hoppas ni håller tummarna för oss i kväll!

/Ehsan Fadakar
Chefredaktör Nyheter24.se